søndag den 28. august 2011

Rabarberhorn

Sådan en søndag med regn og rusk kan man jo godt få lyst til at hygge indendøre. Hvad er så mere nærliggende end at finde sin trofaste røremaskine frem og lave lidt sødt til eftermiddagskaffen?

Jeg har fået en forkærlighed for kærnemælkshorn. Jeg elsker deres smukke ydre og den søde hemmelighed de gemmer på. Jeg har bare ikke haft så meget held med at bage dem selv. Ofte er dejen blevet for tung og tør, og de har virket kompakte. Men idag blev de helt perfekte - luftige og lækre, og det på trods af, at jeg ikke havde kærnemælk i huset.

Midt i bagningen kom jeg i tanke om, at Lagkagehuset har en variant med rabarber i, som på fineste vis forener det søde og fede med rabarberens raffinerede syre. Mine rabarber står stadig fint i haven, så jeg smuttede ud og plukkede et par af de flotte stængler til en hurtigt lille kompot.

Hvad gør man så, når man ikke har kærnemælk i køleskabet? I dette tilfælde skulle jeg bruge 2 dl. I stedet blev det til 1,5 dl. letmælk og ½ dl. creme fraiche 9% (men andet surmælksprodukt kan sikkert bruges) samt et skvæt citronsaft. Jeg lod det stå mens jeg forberedte makronmassen, så citronen kunne tykne mælkeblandingen lidt.

Opskriften til hornene (16 stk.) ser sådan ud:

Dej:
125 g. smeltet smør.
2 dl. kærnemælk (eller ovenstående kærnemælkserstatning)
1 æg
50 g. gær
400 g. hvedemel
3-4 tsk vaniliesukker

Fyld:
125 g. marcipan
75 g. rørsukker
75 g. blødt smør.

Rabarberkompot:
3-4 stængler rabarber
3-6 spsk rørsukker
2 tsk. vaniliesukker
Lidt vand.

Rabarberkompotten koges sammen til rabarberne er kogt ud og afkøles.

Dejen forberedes. Det smeltede smør røres sammen med mælken, gæren røres ud i det. Ægget og vaniliesukkeret tilsættes, herefter røres melet i. Har man en røremaskine er man heldig, den har kræfter til at ælte indtil dejen er blød og slipper skålen uden man behøver mere mel. Ælter man i hånden skal man måske bruge mere mel, men pas på dejen ikke bliver tør.

Fyldet røres sammen.

Dejen rulles ud til en cirkel og skæres i trekanter:

Den vakse vil spotte at der ikke er 16 trekanter på billedet, men jeg syntes efterfølgende de største var for store og delte dem.Fyldet kommes på, og der rulles mod spidsen. Lad evt. kompotten dryppe af inden, så den ikke er for våd.

Husk at putte spidsen godt ind under så den ikke "springer" op under bagningen, og lukke enderne til, så fyldet ikke ender brændt på pladen i stedet for i munden.

Lad dem hæve ca. 30 min. inden de pensles med en blanding af æg og mælk og evt. pyntes med sukker eller mandler, hvis man vil det. Jeg lod mine være "nøgne" og lavede i stedet en lækker rabarber-glasur med frasiet saft fra kompotten (mums).

Efter et kvarter i ovnen ved 220 grader (konventionel ovn) kom de til at se sådan ud:


Den lyserøde rabarberglasur er muligvis lige tøset nok, men den smagte fantastisk! Måske skal jeg lige høste lidt mere rabarber til fryseren, så de han laves i den mørke vintertid, hvor marcipanen er billig og sommeren er et fjernt minde.

God fornøjelse. :-)

Ingen kommentarer:

Send en kommentar